sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Schoonhoven, Viikko 3

Kolmas viikkoni Schoonhovenissa oli huonosti nukuttu ja tapahtumatäyteinen:

Maanantai oli jälleen koko päivä pelkästään pajatuntia, ja sain vihdoin jotain aikaankin. Yksi tehtävistä istutustyypeistä oli tosiaan neliömalliselle kivelle, jonka istukan sain tehtyä valmiiksi. Seuraavaksi luvassa olisi siis sormusrungon sahaaminen auki, ja istukan kiinnijuottaminen. Istukassa tosin saattaa tulla pieni ongelma vastaan, sillä istukan korkeus saattaa olla liian matala. Kun istukka on juotettu sormukseen, täytyy istukan alaosa viilata pyöreäksi, sormuksen rungon sisäympyrän mukaiseksi. Korkeuden puolesta ongelmana on se, että nyt ehkä aavistuksen liian matalaa istukkaa altapäin viilatessa istutetun kiven kuletti saattaa "tulla näkyviin", mikä tarkottaisi sitä, että kiven terävä "kärki" painaisi sormea sormusta pidettäessä. Vaikeasti selitetty, mutta kumminkin. Huomenna Maanantaina kumminkin jatkan sormuksen tekemistä peruskiillottamalla istukan ja sormusrungon ennen näiden yhteenjuottamista. Mitään muuta erikoista tapahtumaa ei tule mieleen. Luokkakaverin kanssa tapoin aikaa. Ruokakaupassa kävin, sillä jo sunnuntaina jääkaappini oli tyhjä, eikä täällä kaupat ole sunnuntaisin auki. Jännää.

Istukka + kivi



Tiistaina alkoi ensimmäiset tunnit valinnaisen tekniikan opintoja, ja minä kymmenen muun ohella ryhdyin harjoittelemaan Mokume Gane-tekniikkaa. Kyseessä on siis japanilainen tekniikka, jossa eri materiaalia olevia levyjä "hitsataan" yhteen, jonka jälkeen metallimmöhkälettä käsitellään siten, että saadaan aikaiseksi erikoisia kuvioita omaavaa materiaalia, josta voi sitten valmistaa mitä haluaa. Tämäkin on amatöörinä vaikea selittää näin tekstitse, mutta google antaa tietenkin aina auttaa uteliaita. Itse tunnilla en kerennyt kuin hioa hommaan tarvittavat kuparilevyt, jotka säilöttiin asetoonipurkkiin. Asetooni estää kuparia hapettumasta, mikä haittaa metallilevyjen yhteenhitsautumista. Koko homma on vasta alkutaipaleella, mutta vaikuttaa tosi lupaavalta. Innolla odotan mitä saan tekniikan avulla aikaan. Asiaa opettava opettaja on asiantuntija asiassa, enkä epäile ettenkö tule näkemään joitain mielenkiintoisia toteutuksia kurssin loputtua.

Tiistai-iltapäivän tunnit 3d-lankakaulakorun suunnittelussa menivät hitaammanpuoleisesti. Ideat olivat kadoksissa, ja jotenkin homman tavoite ei motivoi. Tunti menikin osittain suomenkielen opettamiseksi, kun otin esiin suomi-hollanti-suomi sanakirjani. Hauskaa oli, ja jollain ihmeellä sain jopa pari ideaa aikaiseksi ennen tunnin päättymistä.

Tiistain ylivoimainen kohokohta oli kuitenkin päivälliseni virkaa toimittanut voileipä, joka herätti tekijässään jonkin verran ylpeyttä: pannulla molemmilta puolilta hieman ruskistetun hiivaleipäviipaleen voitelin paprika-tuorejuustolevitteellä, jonka jälkeen leivälle asettelin nätisti basilikaa. Seuraavaksi päälle tuli reilusti oikein vahvaa goudaa.  Pannulla paistetut pekonisuikaleet ja kananmuna, jonka keltuainen on sisältä vielä hieman juokseva, tuli asetettua luomuksen päälle. Nyt sunnuntaina jääkaappini ollessa tyhjillään, muistelen kaiholla tuota luomusta, samalla kauppojen kiinnioloa kiroten. Jos estyn jostain syystä harjoittamasta kultasepän ammattia tulevaisuudessa, avaan oman voileipäbaarin.

The Leipä

Koska keskiviikkoisin minulla ei ollut mitään oppitunteja ennen kello 16:00, puhuin asiasta ryhmänohjaajalleni, joka järjesti minut hopeaseppien luokkaan opettelemaan perus hopeaseppien juttuja.
Heti ensimmäisenä hämmennyksenä tuli energinen hopeaseppäopettaja, jonka myöhemmin kuulin toimivan tekno-dj:nä. Yliaktiivinen opettaja pisti minut saman tien hommiin, ja ryhdyin valmistamaan messingistä eräänlaista kuppia. Hopeaseppätunnit olivat viihtyisiä, varsinkin kun tunsin pari hopeaseppäopiskelijaa jo entuudestaan. Aikani pakoteltua sain aikaan n. 9cm halkaisijan  omaavan puolipallon, josta myöhemmin muodostuu sitten jonkunlainen kuppi. Tuntien loputtua minulla oli pari tuntia vapaataa ennen seuraavaa oppituntia. Lähdin kotiin syömään ja ottamaan nokoset, ja aikani nukutta heräsin siirtymään Rhino-tunnille, jossa quickstart-oppaan avulla piirsin viivoja ohjeiden mukaan.



                                                                      Kupin vaiheet

Torstai alkoi kuvataidetunnilla, jolloin aloitimmen projektin, jossa meidän täytyy piirtää 15 vastakohta-kuvaa. Opettajalla oli siis lista vastakohdista (pitkä-lyhyt, iso-pieni, rauhallinen-jännittynyt) Joista meidän piti valita 15 vastakohtaa, joiden täytyisi käydä ilmi piirtämistämme kuvista. Vaikeasti selitelty taas jälleen. Homma eteni hiljalleen, mutta minun selvästikin täytyy pohtia ja suunnitella tehtävää vapaa-ajallani, etten jää pahasti muista jälkeen.

Torstai-iltapäivän kultasepäntunnit alkoivat hitaasti, varmaan viikon loppua odotellessa. Aluksi oli hieman vaikea saada töitä aloitettua, mutta hommani etenikin hyvin päästyäni vauhtiin. Työnantoon kuului valmistaa 5kpl putki-istukoita, joihin jokaiseen istutetaan briljantti kivi. Kun sain huonosti suunnitellun letkuporan ja muut härpäkkeet toimimaan, sain kolme istutusta valmiiksi. Olin tyytyväinen edistykseen.

Torstai-iltana pari luokkalaista pyysivät minut luokseen torilla-illalliselle. Sieltä jatkoimme juhliin, joista palautuminen on vielä kirjoitushetkelläkin hieman kesken. Viikko 3/12 takanapäin.

1 kommentti:

  1. Niin kuin tuohon Reettan ja Sannan juttuun jo kommentoin, on hirmu kiireinen viikko takana, enkä siksi ehtinyt kommentoimaan juttuusi aiemmin. Se ei ollenkaan tarkoita sitä, etten olisi lukenut tai huvittunut lukemastani. Ja jos lukee sinun viikkoraporttiasi nälissään, ei voi vastata heti. Ensin on syötäväedes jonkunlainen voileipä noin niinkuin ainakin aluksi...

    Hyvä, olet päässyt tutustumaan hopeaseppien tekniikkoihin. Se on erittäin hyödyllistä. Kultasepät muokkaavat yleensä paljon pienempiä materiaalimääriä, mutta hopeaseppien on jo tiedettävä miten aine kokonaisuudessaan muokkautuu ja mikä vaikuttaa mihinkin kun materiaalia vasaroi.

    Lisää juttuja odotellessa! : j

    VastaaPoista